İlgilenen ve ilgi duyan herkesin sporun tanımı ile ilgili kuracağı bir iki cümle vardır. İnsanlar spora ne açıdan bakarsa spor kendi dünyalarında odur aslında… Kimine göre spor, hoby, kimine göre eğlence, kimine göre meslek, kimine göre sağlık, kimine göre ise turizmdir. Benim dünyamda ise spor, amaca ulaşmak için gidilen yolda güçlü bir araçtır. Genel bir ifadeyle spor, farklı milletleri ve sporcuları dil, din, ırk farkı gözetmeden bir araya getiren, yarıştıran, galibiyet ve mağlubiyet, sevinme ve üzülme duygularını yarışmacıya yaşatan, kültürleri tanıtan, şehirleri buluşturan, çeşitli tatları misafirlere sunan güçlü bir olgudur.
Sporun şehirlerle buluşması, şehrin ismine ve kültürüne önemli katkılar sunmaktadır. Ülkemizde ve dünyada İl ve ilçelerin isimlerini temsil eden spor takımları mevcuttur. Sporun tanıtım gücü ile ülkeler, il ve ilçeler isimlerini duyurmaktadırlar. Ülkemizde İstanbul, spor ile bütünleşen, ulusal ve uluslararası spor organizasyonlarına ev sahipliği yapan, kıtaları buluşturan, tarihi dokusu ve eşsiz güzelliğe sahip boğazı ile sporseverleri kendine hayran bırakan dünyanın en güzel şehirlerinden birisidir.
Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) 2005 yılında Şampiyonlar Ligi finalinin İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadında, 2009 yılında ise UEFA Kupası finalinin İstanbul Şükrü Saraçoğlu Stadında oynanmasına karar vermişti. Aradan geçen on yıl sonra UEFA bu seferde Süper Kupa final maçının İstanbul Beşiktaş Park Stadında oynanması için tercihini ülkemizden yana kullandı. Spor organizasyonlarının ülkemizde gerçekleşmesi için çaba sarf eden herkese teşekkür ederim. UEFA hakkında kısa bir bilgilendirme; Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) Avrupa futbolunu tanıtmak, korumak ve katkı sağlamak amacıyla 1954 yılında Avrupa kıtasına mensup futbol federasyonları tarafından İsviçre’de kurulmuştur. 55 ülkenin futbol federasyonu UEFA’nın üyesidir. Türkiye UEFA’ya 1962 yılında kabul edilmiştir. Avrupa’da futbol adına söz sahibi olan, uluslararası futbol müsabakalarına kimin ev sahipliği yapacağını belirleyen, hakem atamalarını yapan, organizasyonları planlayan ve uygulayan tek kuruluş UEFA’dır. İstanbul’da gerçekleşen Süper kupa final maçı için, bilet satışı, finalist takımların seyircileri için ayrılan yerler, basın toplantıları, güvenlik, ulaşım, akreditasyon vb. birçok konuda saha içi ve saha dışı görevlendirme yetkisi UEFA yetkililerindeydi.
UEFA İstanbul’da oynanacak süper kupa final maçı öncesinde kendi sitesinden İstanbul’u tanıtan bir video yayınladı, bu maça katılacak seyirciler için önemliydi. Nereler gezilir, nerede yemek yenir, konaklama için uygun olan yerler ve stada yakınlık, ulaşım nasıl sağlanır birçok konuda taraftarlar bilgilendirildi. Liverpool – Chelsea süper kupa final maçından önce seyircilerin İstanbul’un tarihi mekânları, Topkapı Sarayı, Yerebatan Sarnıcı, Sultanahmet Camii, Ayasofya, ziyaretleri Boğaz turları yapıp eşsiz güzelliği hissetmeleri, İstiklal Caddesinde tur atmaları, İstanbul’a has lezzetleri tatmaları spor aracılığı ile ülke ekonomisine de katkı sağlamış oldu. İstanbul ekonomisine 100 milyon Euro katkısı olduğu konuşulmaktadır. Maça İngiltere dışında farklı ülkelerden gelen misafirler kültürümüzü de yakından tanıma fırsatını yakaladılar. Maç öncesi tarihi yerlerin ve tatların resimlerini ve videolarını paylaşan futbol severlerin yaptığı etkileşimin sosyal medya da 1 milyar insan tarafından görüntülendiğini, Süper Kupa maçını 350 yabancı gazetecinin takip ettiği, 215 ülkede canlı yayınlandığı da göz önünde bulundurulduğunda final müsabakasının ülke turizmine ciddi katkısı olduğunu söyleyebiliriz. Maç için ülkemize gelen UEFA Başkanı Aleksander Ceferin’in ‘’Hükümet görevini harika yaptı. Tamamen tatmin olmuş durumdayız.’’ Açıklaması inşallah daha büyük spor organizasyonlarına da ev sahipliği yapmamıza olanak sağlar. Şampiyonlar Ligi Finali, UEFA Kupası Finali, Süper Kupa Finali gibi organizasyonları kusursuz bir şekilde gerçekleştiren ülkemize, UEFA Avrupa Futbol Şampiyonası organizasyonunun ev sahipliğini, FIFA ise Dünya Kupası organizasyonunu düzenleme hakkını vermelidir. Böylesi büyük ve kapsamlı spor organizasyonlarını düzenleyecek tesis, konaklama, ulaşım ve İnsan gücü ülkemizde mevcuttur. Çeşitli bahanelerin (terör, ulaşım, nüfus, spor kültürü) arkasına sığınarak, siyasi davranış sergileyerek Türkiye’yi saf dışı bırakmamalıdırlar. Ülke olarak Avrupa, Dünya ve Olimpiyat Oyunları düzenlemeye hazırız. UEFA, Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi (LOC) kulaklarını tıkamazsa, gözlerini kapatmazsa neden olmasın.
Gençlik ve Spor Bakanlığı, Turizm Bakanlığı ve Yerel Yönetimler ülkemizde gerçekleşen ulusal ve uluslararası spor organizasyonlarının tanıtımını daha güçlü bir şekilde yaparsa, büyük spor organizasyonlarına ev sahipliği yapma fırsatını ülke olarak yakalayabiliriz. Ülke de sporunun gelişimini hızlandırır, Turizmin canlanmasına ve ekonominin yükselmesine katkı sağlamış oluruz.
Yazan, Zafer Şahinoğlu