Allah’ın elçisi Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’e selam olsun. O’nun Ashabı’na selam olsun. İnsanoğluna, bize, kullara, her canlıya selam olsun. Allah yolunda olan ve olmaya devam eden, her imtihan oluşunda ümidini kesmeyenlere selam olsun.

Selam etmemiz gereken, söylenen ne çok şey var? Sanki her selam bizi bir şükre yöneltiyor. Yusuf Has Hacip şöyle demiş; “Selam, insanı insanın şerrinden korur. Selama mukabele eden kimse, selametini garanti altına almış olur.” Çünkü selam verdiğimiz kişiye aslımda şöyle söylemiş oluyoruz; ‘Merak etme, benden sana zarar gelmez. Çünkü ben sana Allah’ın selamını yani esenliğini dile getiriyorum.’

Yaradana ve Yaratılanlara selam olsun. Bir söze başlamadan selam vermek gerek. Çünkü selam, sözün başıdır. Selam, hali görerek hali anlamaktır. Fark ettiniz mi? Selam verince yüzümüzde ufak bir tebessüm olur. Ne kadar güzel bir sadakadır, tebessüm etmek.

Selam esenliktir, kurtuluştur. İnsanlar arasındaki en kuvvetli bağdır. Selam vermek sünnet, almak farzdır. Geleneğimizde, küçük büyüğe, büyük küçüğe, bir mekâna girerken orada olan topluluğa selam verilir. Ama artık günümüzde unutulmaya yüz tutuluyor, selam vermek. Halbuki eskiden, belki de hala süregelen Anadolu’nun bazı topraklarında sokaktaki veya diğer yerlerdeki insanlar birbirlerine selam veriyor. Sonra da şikayeti dile getiriyoruz. ‘Artık komşular, birbirlerine selam bile vermiyor’ diyerek hayıflanıyoruz. Bunu yapan halbuki bizleriz. Kapılarımızı biz kapattık o komşulara, haberimiz yok. Kapılarımızı bir ‘Selam’ ile yeniden açabiliriz. Çünkü Selam, kapıları açandır.

Geleneğimizde selam, el göğüs üzerine konularak ve ‘Selamün Aleyküm’ denilerek selam verilir.

Peygamber Efendimiz( s.a.v)’in de dediği gibi, ‘Selamı yayınız’ nasihatini belleğimizde her daim tutmamız gerek.

Selam, öyle kıymetli bir kelimedir ki, Allah cennet ehlini ‘Selam’ diyerek karşılar. Peki ya selamsızlık? Selamsızlık düşündüğümüzden de kötüdür. Çünkü selamsızlık, bizi birbirimizden uzaklaştırır, yabancılaştırır. Biz bir selam kelimesi ile birbirimizi sevgi ile selamlayalım. Selam, bize sevgiyi ve güveni gösteriyor. Evlerimizde, dilimizde ‘Selam’ kelimesi hiç eksik olmasın.

Vesselam…

Yazan, Tuğba Hatipoğlu (ÇOMÜ İlahiyat)