İster misiniz?

Bir haftanızı yatağınızda her yeriniz sızılar içinde, ateşiniz yükselmiş üşüyorsunuz. Örtünmek istiyor örtünemiyorsunuz. Çünkü havale geçirebilirsiniz. Gözleriniz kararıyor, yüzünüz solgun, konuşmak istiyor mecal bulamıyorsunuz. Yakın çevrenizle birlikte sosyal etkinlikler yapmak istiyorsunuz fakat gidemiyorsunuz, planlarınız aksıyor…

Tabi ki, hiç kimse böyle bir hafta değil, bir günü bile istemez. Böyle bir hafta geçirmemek, alınabilecek birkaç tedbirlerle önlenebilir.

Rabbimiz hastalığın yanı sıra Şafi isminin tecellisi ile yeryüzüne şifa dağıtmıştır. Tevekkül ederek şifaya ulaşabiliriz…

Mümkündür;

Her güne dinç, güzel yüzle, büyük hayallerle uyanmak, gününüzü dopdolu mutlulukla geçirmek sadece sizin elinizde. Elimizde ki bu gücü nasıl kullanabileceğimiz, kışın en çok görülen hastalıklar ve bu hastalıklara yakalanmamak adına yapılabilecek 10 başarılı önlem bu kısa yazımızda sizlere ulaşmayı bekliyor.

Değmesin Bünyemize Virütik Canlar

Bu Kışta Zinde Huzurlu Sabahlar…

Soğuk havanın göz pınarlarınızı dahi dondurabileceği bu kış mevsiminde sıkça görülen hastalıklar ve belirtilerinden bahsedelim kısaca:

Soğuk algınlığı (Akut Nazofarenjit)

Çok küçük mikroplarla oluşan ve en sık görülen kış hastalığıdır. Yaklaşık 200 çeşit virüs, bu hastalığa neden olur. Nezle diye adlandırılan hastalık da bu gruptadır. Mikrop, vücudunuza girdikten birkaç gün sonra hastalık belirtileri başlar. Burun akıntısı, boğaz ağrısı, koku ve tat duyumunun azalması, hafif ateş en sık görülen belirtileridir.

Grip (Ifluenza)

Influenza virüslerle oluşur. Soğuk algınlığı ile karıştırılır. Aslında çoğunlukla daha ağır ve ciddi bir tablodur. Ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı, öksürük, titreme, yaygın vücut ağrıları olur.

Farenjit ve tonsillit

Farenjit boğaz, tonsillit ise bademciklerin iltihabıdır. Ateş, boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, boğazda gıcıklanma hissi ve vücut ağrıları olabilir.

Diğer solunum yolu hastalıkları

Akut Sinüzit, kafatasında bulunan sinüs adı verilen kemik boşluklarının iltihabıdır. Burun tıkanıklığı, baş ağrısı, ateş, geniz akıntısı gibi belirtiler verir.

Otitis Media, orta kulak iltihabıdır. Çoğunlukla şiddetli boğaz iltihaplarından sonra gelişir. Kulak ağrısı, ateş ve genel durum bozukluğu ile seyredebilir.

Akut Larenjit, ses tellerinin olduğu gırtlak kısmının iltihaplanmasıdır. Boğaz ağrısı, ateş gibi belirtilerinin yanında ses kısıklığı ile seyreder. Akut Bronşit ise akciğerlerdeki bronşların iltihabıdır. Öksürük, balgam, ateş, nefes darlığı gibi belirtilerle seyreder.

Zatürree (Pnomoni), kış aylarında sık görülen akciğer iltihabı türüdür. Yüksek ateş, nefes darlığı, şiddetli öksürük, göğüs ağrısı ve genel durum bozukluğu yapar.

Sırada sizlere bu virütiklerin sebep olacağı hastalıklardan koruyabilmek adına 10 adımda gerçekleştirilecek öneri dünyasını sunuyoruz..

Hastalıklardan nasıl korunuruz?

  1. Kış aylarına girerken mutlaka genel kontrollerinizi yaptırmalısınız.
  2. Öneriler doğrultusunda aşı yaptırabilirsiniz.
  3. Yaşanan ortam ısısı iyi ayarlanmalı ve havanın aşırı kuru olması engellenmelidir.
  4. Egzersiz programlarınızı kış aylarında uygun saatlere çekmeli ve hava kirliliğinin en az olduğu dönemde yapmalısınız.
  5. Beslenme programınızı gözden geçirmeli, doğal yoldan veya ilaç şeklinde vitamin takviyeleri yapmalısınız.
  6. Kirli, kapalı ve soğuk ortamlarda uzun süre kalmamalı, enfeksiyonu olan kişilerle yakın temastan kaçınılmalısınız.
  7. Hava sıcaklığına uygun kıyafetler giymelisiniz.
  1. El temizliğine çok önem vermelisiniz.
  2. Sigaradan ve sigara içilen ortamlardan uzak durulmalısınız.
  3. Uyku programı gözden geçirilmeli ve kaliteli bir uyku elde etmelisiniz.

 

Yazan, Peray Daşdemir ( Sağlık Neferi )