Yüzme sporu; fizik tedavi, güç kazandırma, boş zamanları değerlendirme ve hastaları tedavi etmek amacıyla uygulanmaktadır. Yüzme, vücut kaslarının gelişimini sağlar insana güven ve disiplin duygusunu aşılar. Su içerisinde bilgi ve teknik becerilerinin nasıl kullanılacağını öğrenen insan, bunu hareketlerine yansıtabildiğinde iyi bir yüzücü olabilir. Yüzmeye olan ilgi, bu alana ilişkin spor organizasyonları yapılmasına olanak sağlamıştır. Ülkemizde de yüzme branşında en önemli uluslararası spor organizasyonu Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışıdır.
Boğaziçi kıtalararası yüzme yarışı tam 30 yıldır Dünya’da ve Türkiye’de binlerce sporcuyu dostluk için, yarışmak ve mücadele etmek için eşsiz güzelliğe sahip İstanbul’da bir araya getirmiştir. 1989 yılında 4’ü kadın, 64’ü erkek sporcunun katılımıyla başlayan serüven Türkiye’de spor geleceğinin bir parçasını oluşturmuştur. Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı, 12 farklı yaş kategorisinde; 14-18, 19-24, 25-29, 30-34, 35-39, 40-44, 45-49, 50-54, 55-59, 60-64, 65-69, 70+ düzenlenmektedir. Bu yıl 31.’si düzenlenen Boğaziçi kıtalararası yüzme yarışına 1200 Türk, 1200 yabancı 2400 yüzme tutkunu spor sever katılım göstermiştir. Uluslararası bir spor organizasyonu olan, kıtalararası yüzme yarışına 59 ülkeden katılım sağlanmıştır. Yarış parkuru kanlıcadan başlayıp, Kuruçeşme de sona ermektedir. Parkur mesafesi 6.5 km’dir. Yarış öncesi katılımcılar akreditasyon alanından kendileri için hazırlanan çantaları almaları gerekmektedir. Sporcular için hazırlanan çantalarda, isimlerine özel hazırlanmış yaka kartı, ayak bileklerine takmaları için cip, bone, ve isimlerinin yazılı olduğu tşört verilmektedir.
Boğaziçi kıtalararası yüzme yarışı, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) tarafından düzenlenmektedir. Yarış her yaştan, her dilden, her meslekten sporseverleri yarışmak ve eğlenmek için bir araya getirmektedir. Yarışlara daha önce katılmış olanlar eski dostları ile karşılaşmanın mutluluğunu yaşarken, yarışlara yeni katılanlar ise yeni dostluklar kurmaktadırlar. Bu özelliği ile Kıtalararası Yüzme Yarışı Türkiye’de faaliyet gösteren kurum ve kuruluşları vakıfları, STK’ları (Sivil Toplum Kuruluşu) ve uluslararası kuruluşları bir araya getiren önemli bir spor organizasyonudur. Eşsiz güzelliğe sahip olan ülkemizde su ile sporun buluşması toplumsal farkındalığı da beraberinde getirmektedir. Bu tür organizasyonların sayısının artması su sporları alanında ulusal ve uluslararası organizasyon kabiliyetimizin de gelişmesine olanak sağlamakta, spor turizminin ülkemizde gelişerek büyümesine de katkı sunmaktadır. Temennimiz odur ki, her ilinde ayrı güzellikler ve tesisler bulunan, spora olan ilgisiyle tanınan ülkemizde bir gün olimpiyat oyunlarının düzenlenmesidir.
Yazan, Zafer Şahinoğlu